Te lody owocowe zrobisz w 10 minut. Z czystym sumieniem podasz je dzieciom na deser
Gdy tylko się ociepli, dzieci aż ciągną, by kupić im lody. Niestety niektóre smakołyki nie wzbudzają naszego zaufania, bo skład na opakowaniu jest długi i mało zrozumiały. I faktycznie niewiele lodów zawiera tylko naturalne składniki. W większości znajdziemy substancje dodatkowe, które zagęszczają masę, nadają jej smaku, aromatu i koloru. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest własnoręczne przygotowanie lodów. Zazwyczaj nie ma przy nich dużo pracy, a najwięcej czasu pochłania ich zamrożenie. A to na szczęście dzieje się bez naszego udziału. Te lody podasz więc bez wyrzutów sumienia i to nie tylko w Dzień Dziecka.
Najpopularniejsze rodzaje lodów
Lody ogólnie można podzielić na mleczne i wodne. Te pierwsze są przygotowane na bazie mleka, śmietanki lub jogurtu. Drugie zaś w głównej mierze składają się z wody, która ma dodatki smakowe, takie jak np. owoce, mięta. Lody mleczne odznaczają się gładką, aksamitną konsystencją i doskonałym smakiem. Lody wodne są lżejsze i bardziej orzeźwiające, chociaż zwykle zawierają dużo cukru. Można do nich zaliczyć sorbety, w których ważnym dodatkiem są przeciery owocowe.
Jak zrobić zdrowe lody owocowe?
Proponowane przez nas lody są niezwykle proste do zrobienia i najzdrowsze pod słońcem. A to dlatego, że przygotujemy je z samych owoców. Nie będziemy ich dosładzać, ani wzbogacać żadnymi ulepszaczami. Do przygotowania lodów owocowych najlepiej użyć świeżych owoców sezonowych. Dlatego postawiliśmy na truskawki, a także w miarę dostępne borówki amerykańskie oraz ciekawe w smaku mango.
Przepis: Domowe lody owocowe
Lody ze zmiksowanych owoców w trzech uwielbianych smakach
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 godz.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 50 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka truskawek
- 1/2 szklanki borówek amerykańskich
- 1/2 mango
- 1 szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania
- Miksowanie owocówTruskawki umyj, odszypułkuj, zblenduj z 1/3 wody mineralnej. Borówki umyj, zblenduj z połową pozostałej wody. Mango obierz, zblenduj z pozostałą wodą.
- Napełnianie foremekPrzygotowanymi masami owocowymi napełnij 3 małe, podłużne woreczki strunowe lub foremki na lody. Włóż do zamrażarki na 5-7 godzin.
Wskazówka: Jeśli nie masz specjalnych woreczków lub foremek do zamrażania masy owocowej, możesz wykorzystać małe kubeczki po jogurtach. Przed włożeniem do zamrażarki, w każdą porcję włóż patyczek, by łatwiej potem było wyjąć i jeść lody.
Co można dodać do masy owocowej?
Jeśli chcesz odmienić smak owocowych lodów, możesz dodać do nich odrobinę zdrowych składników. Jednym z nich będzie jogurt naturalny, który po wymieszaniu z przecierem owocowym nada lodom bardziej aksamitnej konsystencji. Złagodzi też ich owocowy, często kwaśny smak. Jeśli zmiksowane owoce są zbyt kwaśne, możesz je dosłodzić miodem. Lody owocowe będą bardziej orzeźwiające, jeśli dodasz do nich trochę zmiksowanej lub posiekanej mięty albo soku z cytryny czy grejpfruta. Smak lodów owocowych łatwo też odmienić, dodając do nich szczyptę przypraw, np. wanilii, cynamonu, a nawet chilli.